Romano Hangos motto
ročník 9, číslo 7
vyšlo 2007-04-16

aktuální číslo
zprávy
rozhovor
názory
anketa
přílohy
reportáž
starší čísla
redakce
odkazy
e-mail



  rómská kuchařka

Zelné závitky 4 velké zelné listy, 200 g mletého masa (vepřového nebo kuřecího), 2 větší naběračky dušené rýže, 1 vejce, rajský protlak, trochu kečupu, olej, cibule, sůl, pepř, hladká mouka.

Zelné listy omyjeme a spaříme ve vařící vodě, aby změkly. Potom je necháme okapat. Mleté maso osolíme, opepříme a přidáme vejce. Rýži propláchneme teplou vodou a smícháme s mletým masem. Směs rozdělíme na čyři díly, které vložíme do středu zelných listů. Každý list potom stočíme tak, aby směs nemohla vypadnout. Na oleji osmažíme cibuli a naplněné listy na ni položíme. Podlijeme vodou, aby byly částečně ponořené a pod poklicí dusíme: směs z vepřového masa 3 hodiny, směs z kuřecího masa 1 hodinu. Po celou dobu listy podléváme, aby se nepřipálily. Po stanovené době je vyjmeme a dáme do tepla. Do základu z dušení přidáme rajský protlak s kečupem a necháme přejít varem. Rozmícháme trochu hladké mouky a vody, vlijeme do omáčky a asi 10 minut povaříme. Omáčku prolisujeme a dochutíme a společně s listy ještě prohřejeme.
Menší listy, do kterých se nedá směs zabalit, můžete nakrájet na kousky a dusit zároveň se závitky.
Příloha: tmavý chléb, knedlíky, rýže.

Lubomíra Olahová

přečtěte si
-> Noviny ke stažení

téma

redakce
Romano Hangos/Romský hlas
vychází s podporou Ministerstva kultury ČR, vydává Společenství Romů na Moravě
Adresa redakce:
Francouzská 84, 602 00 Brno
tel.: +420 545 246 645
fax: +420 545 246 674
email: rhangos@volny.cz

vyhledávání



Radioľurnál

Radioľurnál